maandag 28 juni 2010

Ugly - Constance Briscoe


Moederliefde. Voor de meeste kinderen is het iets heel normaals. En dat is ook hoe het hoort te zijn. Maar voor Constance Briscoe gaat dit niet op. In haar boek 'Ugly' schrijft zij over haar jeugd en de eeuwige strijd die zij in die jaren heeft moeten leveren om te overleven.

Clare groeit op met zeven broers en zussen, waar later nog vier halfbroers- en zussen bij komen. Al van jongs af aan plast Clare in bed en wordt daar hardhandig voor aangepakt door haar moeder. Pak slaag na pak slaag. De jonge Clare is de enige van de kinderen die dit te verduren heeft. Ze wordt van bedplas specialist naar de volgende specialist gesleept, maar niets helpt. Hoewel het boek het nooit expliciet uitspreekt, blijkt uit alles dat het bedplassen komt uit angst voor haar moeder.

Carmen Briscoe, Clare's moeder, haat Clare. Waarom is mij, zelfs na het lezen van dit boek, nog altijd een raadsel. De meest gruwelijke dingen worden Clare aangedaan. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel wordt ze mishandeld. Later mishandeld niet alleen Carmen maar ook Eastman, Carmen's nieuwe partner, haar dochter. Carmen doet er niets aan. Clare's broers en zussen laten het eveneens afweten, uit angst zelf in de problemen te komen.

Ondanks alles blijft Clare een sterk meisje. Op een dag kijkt ze tv en komt tot de ontdekking dat ze rechter wil worden. Hoewel ze naar een school beneden haar niveau (met zelden leerlingen die rechten gaan studeren) gestuurd wordt, geeft Clare niet op. Ook als haar moeder haar achterlaat met haar twee oudste zussen en zelf samen met haar andere kinderen en Eastman verhuist, weet dit jonge meisje zich staande te houden. Tegen de tijd dat dit gebeurt, heeft ze al bij een docente van school in huis gewoond en is ze naar de rechtbank geweest, zodat Eastman haar nooit meer met een vinger aan kan raken. Deformiteiten aan haar borsten zorgden ervoor dat ze geopereerd moest worden. Nooit heeft Clare een woord losgelaten over de oorzaak van de deformiteiten.

Nu ze op dertienjarige leeftijd op zichzelf woont, heeft ze twee baantjes. Eén op zaterdag, waar ze dol op is en een schoonmaakbaantje voor ze naar school gaat. Haar moeder wil dat ze betaalt voor 'haar huis', 'haar bed', 'haar elektriciteit' en ga zo maar door. Clare heeft het geld niet, maar betaalt uiteindelijk zoveel mogelijk.

Het verhaal is ingrijpend en het einde was bevredigend, maar niet bevredigend genoeg. Voor mij niet. Ik heb heel, heel erg veel respect voor Constance Briscoe, ookwel Clare of 'Clearie'. Voor Carmen, haar moeder, kan ik alleen maar haatgevoelens en onbegrip uiten. Ik heb er werkelijk waar geen woorden voor. Des te meer doet het me realiseren dat moederliefde misschien niet zo vanzelfsprekend is als ik aanneem. Ik voel mij gezegend met mijn moeder, waardoor ik overladen word met liefde. Dit boek heeft mijn ogen geopend en me terug gebracht in de realiteit. Niet alles moet ik maar nemen zoals het is. Er even extra bij stilstaan is goed.

Het verhaal op zichzelf is indrukwekkend, en soms te walgelijk om in te kunnen beelden. Toch wilde ik tot op de laatste bladzijde doorlezen en weten hoe het afliep. In dit boek wordt een sterke vrouw neergezet, waar we alleen maar bewondering voor kunnen hebben. Daarnaast is de schrijfstijl die gehanteerd wordt fijn en duidelijk. Niet alleen een goed verhaal, maar een goed boek überhaupt.

Aanrader? Absoluut. Het is geen fijn verhaal, maar het zet je wel aan het denken. De boodschap is duidelijk en ik ben dan ook erg benieuwd hoe het Constance verder vergaat, zoals ik in 'Beyond Ugly' kan lezen.

Overigens, ik heb dit boek in het Engels gelezen, maar ik weet dat er ook Nederlandse drukken zijn.

ISBN: 9 780340 895993


Geen opmerkingen:

Een reactie posten